Drömmer du om en motorcykel?

Intresset för motorcyklar har inte mattats av, snarare tvärtom. Går du också i tankar om att glida fram på en hoj på sommarvägar, bekymmerslös och med en nyvunnen frihet? Det behöver inte vara en dröm, så slå slag i saken och bocka av den drömmen på listan! Om du vill veta allt om hur det går till när du ska ta MC-kort så listas nedan vad du behöver veta.

Körkortstillstånd

Det första du ska göra är att ansöka om körkortstillstånd för att få övningsköra. När du ansöker har du olika val att välja mellan. Från A1 till A2 till A varav den första är lätt motorcykel, den andra är mellan och den tredje ger rätt att framföra alla motorcyklar på både två och tre hjul. Du måste dock ha fyllt 21 år för att få framföra en motorcykel på tre hjul och på transportstyrelsen kan du läsa vidare om de olika åldersbegränsningarna som råder. Se även speciella regler för fyrhjuliga fordon.

Välja trafikskola

När du har fått ditt körkortstillstånd är det dags att välja trafikskola. Om du även ska köra privat med någon så krävs det att handledaren ansöker om ett handledarbevis hos transportstyrelsen. När du kör privat måste handledaren alltid åka framför eller bakom dig och fordonet ska självklart vara utrustat med ett märke som signalerar att ni övningskör tillsammans. Saker du bör tänka på när du väljer trafikskola är till exempel hur du ska få ut det mesta av dina trafiklektioner samt vad du betalar för. Se till att ha en realistisk plan redan innan du börjar för hur mycket det får kosta och jämför mellan trafikskolor så att du känner dig trygg med att du får både bra handledning och ett lika bra pris.

Riskutbildning

Du ska även genomgå riskutbildning när du ska ta ditt MC-kort och det är tvingande. Om du inte genomgår riskutbildningar får du inte heller något MC-kort. Det finns två riskutbildningar som du ska boka, nämligen riskettan och risktvåan. Riskettan tar upp mycket viktiga saker i trafiken. Det gäller både situationer som du ska vara uppmärksam på samt alkohol och droger i trafiken. På riskettan behöver du vara med och samtala kring dessa risker i trafiken för att bli godkänd och gå vidare med att ta MC-kort. Den andra riskutbildningen är då alltså risktvåan som man lite enkelt kan kalla för en inspektion. Handledarna går igenom hur du hanterar motorcykeln på ett bra sätt så att du blir trygg i att framföra fordonet, allt för din och dina medtrafikanters säkerhet.

Teori och uppkörning

Självklart ska du också göra ett kunskapsprov för motorcykel, det vill säga teoriprov. Se till att införskaffa böcker eller läs online om allt du måste kunna innan dagen du själv får köra din motorcykel. Det finns material att tillgå hos trafikskolan. Priserna för att göra teoriprov kan variera beroende på om det är vardag eller helg. Betalar gör du innan provet, vilket är mycket viktigt att komma ihåg! Och så har vi då slutligen kommit till dagen då du ska göra uppkörning. Här ansvarar du själv för att en motorcykel finns på plats, men kom ihåg att någon annan måste köra dit motorcykeln åt dig. Liksom teoriprovet varierar priserna beroende på om det är vardag eller helg men också dag eller kväll.